Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

The Stone Roses

Συνέχεια στο αφιέρωμα με τις έξι πιο αγαπημένες μπάντες μου, με μια μπάντα η οποία παρά το γεγονός ότι έβγαλε μόλις δυο άλμπουμ, το κληροδότημά που αφήσανε στη μουσική είναι ανεξίτηλο και ήταν προμπομπός για μια μεγάλη εποχή για τη μουσική. Μιλάμε για τους Stone Roses.






Οι Stone Roses συστήθηκαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 1983 και το αρχικό σχήμα περιελάμβανε τους Ian Brown στα φωνητικά, John Squire στην κιθάρα, Andy Couzens στα φωνητικά και στην ρυθμική κιθάρα, Pete Garner στο μπάσο και Simon Wolstencroft στα ντραμς. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όλα τα μέλη των Stone Roses είχαν δοκιμάσει την τύχη τους σε διάφορες μπάντες, καμία όμως δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει και προς το τέλος του 1983, οι Stone Roses δημιουργήθηκαν. Όμως έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος για να μπορέσουν να παίξουν την πρώτη τους συναυλία, και μια αλλαγή στο σχήμα, καθώς ο Wolstencroft αποχώρησε για να πάρει την θέση του, τον Μάιο του 1984, ο Alan Wren, γνωστός ως "Reni". Άρχισαν λοιπόν να κάνουν τις πρώτες τους συναυλίες, άρχισαν να κάνουν και ηχογραφήσεις με τον γνωστό παραγωγό Martin Hannett, αλλά δεν είχαν κάτι να επιδείξουν για πέντε περίπου χρόνια, όταν ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξαν άλλες δυο αλλαγές στο σχήμα, με τον Garner να αποχωρεί το 1987, για να πάρει την θέση του ο Rob Hampson, ο οποίος όμως έκατσε για μια μόλις εβδομάδα για να τον διαδεχτεί ο Gary Mounfield, κατά κόσμον "Mani".

Στις αρχές του 1989 βγήκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα singles, το Elephant Stone και το Made of Stone, παίρνοντας ελάχιστη δημοφιλία, αλλά το άλμπουμ The Stone Roses, είχε σχετικά καλες κριτικές, φτάνοντας στο νούμερο 32 για τα βρετανικά charts. Όμως μετά και την κυκλοφορία του Fools Gold/What the World Is Waiting For, η δημοτικότητα των Stone Roses εκτοξεύθηκε, το άλμπουμ τους πούλησε εξαιρετικά, καθώς πλέον θεωρούταν ως ένα από τα κορυφαία άλμπουμ από βρετανική μπάντα. Επίσης για το 1990, οι Stone Roses πήραν τέσσερα NME Awards, από το περιοδικό NME και έκλεισαν εκείνη τη χρονιά με την ιστορική συναυλία στο Spike Island, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 30000 άτομα.

Όμως σε εκείνο το σημείο προέκυψε μια εμπλοκή μεταξύ της Silvertone, δηλαδή της δισκογραφικής που είχε βγάλει όλες τις δουλειές των Stone Roses μέχρι τότε και της Geffen Records, της δισκογραφικής με την οποία οι Stone Roses είχαν υπογράψει για συνεργασία στο μέλλον. Λόγω της συνεργασίας των Roses με την Geffen, η Silvertone πήρε έννομα μέτρα και απαγόρεψε στους Stone Roses να κάνουν περαιτέρω ηχογραφήσεις, όχι μόνο για την Geffen, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δισκογραφική. Έτσι μέχρι τα τέλη του 1994, δεν υπήρξε καμία νέα ηχογράφηση και το συγκρότημα αναγκάστηκε να κάνει μόνο μερικές συναυλίες μέχρι τότε, καθώς τα μέλη άρχισαν να ασχολούνται με διάφορα άλλα θέματα, όπως ο Squire που είχε γίνει πατέρας. Το δεύτερο άλμπουμ, το Second Coming κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1994, παίρνοντας μικτές κριτικές από τον μουσικό τύπο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η μπάντα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς ο Reni αποχωρεί το 1995, για να τον αντικαταστήσει ο Robbie Maddix, τον Απρίλη του 1996 αποχωρεί και ο Squire για να τον αντικαταστήσει ο Aziz Ibrahim. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και την πρόσληψη του Nigel Ippinson στα πλήκτρα. Όμως η απόσταση που πήραν από τη μουσική που έφτιαξαν στα πρώτα τους χρόνια, και οι πολλαπλές ματαιώσεις συναυλιών τους, είχαν προφανώς άσχημη επιρροή στους Stone Roses, και στο τέλος του 1996, τα εναπομείμοντα μέλη της μπάντας ανακοίνωσαν ότι διαλύουν το συγκρότημα.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όλοι λίγο πολύ ακολούθησαν τους δικούς τους μουσικούς δρόμους. Οι Ian Brown και John Squire ακολούθησαν σόλο καριέρες, ο Mani έπαιξε μπάσο για τους Primal Scream, και ο Reni έφτιαξε μια δική του μπάντα, χωρίς όμως κάποια επιτυχία. Όλοι νόμισαν ότι δεν ξαναβλέπαμε τους Stone Roses ξανά, αλλά τον Οκτώβρη του 2011, οι Stone Roses ανακοίνωσαν σε μια επιβλητική συνέντευξη τύπου ότι επανενώνονται και ότι θα κάνουν μια παγκόσμια περιοδεία για να γιορτάσουν αυτή την επανένωση. Επίσης υπάρχουν πολλές φήμες ότι θα περάσουν και στην ηχογράφηση ενός τρίτου άλμπουμ, καθώς είναι γνωστό ότι έχουν ήδη ηχογραφηθεί τρία με τέσσερα νέα κομμάτια.



Από αριστερά προς τα δεξιά: John Squire, Mani, Ian Brown, Reni
Οι Stone Roses είναι πραγματικά ένα σπουδαίο συγκρότημα, πιονέροι του κινήματος της Madchester στα τέλη της δεκαετίας του '80, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ένα μεγάλο αριθμό κομματιών, έχουν κερδίσει επάξια μια ειδική θέση στις καρδιές όλων των μουσικόφιλων και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα βγάλουν το πολυαναμενόμενο τρίτο άλμπουμ που θα είναι υπέροχο...
Noel Gallagher-Oasis: "Αν δεν υπήρχαν οι Stone Roses, το πιθανότερο ήταν να μην είχαμε δημιουργηθεί ποτέ. Μας έδωσαν τη δυναμική ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο..."


  

Πάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου